Ordförandebloggen #22: Schyssta BP och ”Riddarn”

Ordförandebloggen #22: Schyssta BP och ”Riddarn”

Share

Ordförandebloggen #22: Schyssta BP och ”Riddarn”

Höstterminen i BP är igång, och med det även slutfasen av utomhussäsongen. Det har därför blivit dags att nominera till våra årliga stipendier och utmärkelser inom BP Ungdom: Schys ...

Höstterminen i BP är igång, och med det även slutfasen av utomhussäsongen. Det har därför blivit dags att nominera till våra årliga stipendier och utmärkelser inom BP Ungdom: Schyssta Lirare, Schyssta Ledare, För Utmärkta Prestationer (”FUP”) och Pontus Segerströms Minne. Projekten Schyssta Lirare och Schyssta Ledare pågår nu för fullt i klubben. Utdelning av utmärkelser och stipendier sker i samband med herrlagets hemmamatch mot Dalkurd FF, en toppmatch i Superettan, tisdagen den 24 oktober kl 19.00 på Grimsta IP. De som tilldelas utmärkelser och stipendier kommer att sitta tillsammans på den nya huvudläktaren, och välkomnas in på planen i halvtid för att ta emot publikens hyllningar.

Schyssta Lirare
Det ska vara roligt och kännas tryggt att spela fotboll i BP. Sedan många år tillbaka manifesteras BPs prioritering på dessa frågor i samarbete med Friends och Swedbank. Projektet kallas för ”Schyssta Lirare”, är årligen återkommande, och ett av BPs allra viktigaste projekt. Schyssta Lirare innebär att varje lag årligen utser en Schysst Lirare genom diskussioner i laget. Vald spelare premieras därefter med en speciell utmärkelse. Nyckelaktiviteter i projektet är utbildning och föreläsningar under året. Utbildningen för spelare är vid 13 års ålder. Föreläsningarna kan handla om t ex kränkningar och mobbning.

I varje lag skall man nu utse årets Schyssta Lirare, där nominerade spelare kommer att få pris i samband med hemmamatchen mot Dalkurd. Inom varje lag har man en diskussion om vem i laget som skall få ”titeln” ”schysstaste spelaren i laget”. I nomineringsprocessen kan lagen ta hjälp av boken Trygg Idrott, som handlar om likabehandling, och de instruktioner som alla ledare har fått för uttagning av spelare. Notera att denna utnämning inte har någonting med själva fotbollsspelandet att göra. Det handlar om att vara en bra kompis.

Alla lag i BP skall ha nominerat sin Schyssta Lirare, till madelene.sundin@brommapojkarna.se, senast tisdagen den 10 oktober. Sista nomineringsdatum är för att BPs Sportkontor ska hinna med att fixa gravering på alla priser innan prisutdelningen den 24 oktober.

Schyssta Ledare
BP strävar också efter att ha de schysstaste ledarna. Varje ledare har undertecknat ett ledarkontrakt, som i korthet innebär att man som ledare följer föreningens värdegrunder, vilket bl a inkluderar FNs barnkonvention, att alla ska trivas och agera schysst, samt att vi i BP bekämpar alla former av trakasserier. Här är BP-mallen föreningens huvudsakliga styrdokument (se BPs hemsida). Tre schyssta ledare uppmärksammas genom en utmärkelse varje år. Här är det föreningens föräldrar och andra ledare som nominerar ledarkandidater för priset, och i slutändan premieras tre ledare med ett stipendium från Swedbank i samband med hemmamatchen mot Dalkurd.

Vänligen nominera ditt förslag till årets Schyssta Ledare i BP, till peter.appelquist@brommapojkarna.se, senast tisdagen den 10 oktober.

Läs gärna också Friends bok ”Inspiration för barn och ungdomsledare”, eller besök Friends hemsida www.friends.se.

Till 2018 kanske vi även ska införa kategorin ”Schyssta Föräldrar”? Med de schysstaste lirarna, de schysstaste ledarna och de schysstaste föräldrarna blir vi Sveriges schysstaste fotbollsförening. Det är en schysst målsättning. En av våra viktigaste.

Vi behöver många samarbetspartners för att långsiktigt kunna bedriva projektet Schyssta Lirare, med högsta ambition och med högsta kvalitet. Vill ditt företag bli en stolt samarbetspartner till projektet, som är ett av föreningens alla viktiga projekt inom CSR-området, vänligen kontakta Stefan Bärlin (CSR-ansvarig på BPs Sportkontor).

För Utmärkta Prestationer (”FUP”)
BPs traditionella pris FUP delas ut till en spelare i varje BP-lag för flickor och pojkar (i år för årskullarna 1998-2005). Spelaren som får priset ska vara en bra fotbollsspelare som samtidigt är en bra lagkamrat både på och utanför planen. Ledare i respektive lag utser vem i laget som nomineras, och meddelar detta till madelene.sundin@brommapojkarna.se senast tisdagen den 10 oktober.

Regnbågsfärgade kaptensbindlar till alla 250 lag
BP är en förening för alla, oavsett sexuell läggning, etnisk härkomst, religiös åskådning eller hudfärg. Nu manifesteras det med att alla BP-lag kommer att spela med regnbågsfärgad kaptensbindel. Bindeln delas ut till alla lag under september månad, och kommer att vara en del av varje BP-lags grundutrustning, från Dam och Herr till de yngsta lagen födda 2010 som bildas under hösten. Att alla är välkomna i BP är en självklarhet, men det är något som behöver uppmärksammas och påminnas om ibland. BP söker ständigt, som Europas största fotbollsförening och som pionjär, efter möjligheter att verka genom goda exempel. Störst går först. Den regnbågsfärgade kaptensbindeln passar perfekt som symbol utifrån våra värderingar som förening, projektet Schyssta Lirare, och vårt huvudsakliga styrdokument för ungdomssidan ”BP-mallen”. BP spelar nästan 6.000 fotbollsmatcher varje år, runt om i Stockholm, Sverige och Europa. Att vi då bär med oss den regnbågsfärgade kaptensbindeln och vad den står för är viktigt och bra. Avstampet i projektet sker nu under hösten, inför säsongen 2018. Totalt är det ca 250 BP-lag som bär med sig BPs tankar om jämställdhet och allas lika värde.

Pontus Segerströms Minne
Pontus, eller ”Riddarn”, symboliserar mycket av BP, som egenfostrad spelare, lagkapten och ledare, men också som utlandsproffs och som ”hemvändare” för en andra längre period i BP. Pontus gjorde hela 245 matcher i BPs A-lag, och 8 mål, under säsongerna 1998-2004 respektive 2010-2014. Med det ligger Pontus på andra plats i BPs maratontabell över spelade A-lagsmatcher. Pontus gick tragiskt bort i oktober 2014, 33 år gammal, till följd av sviterna efter en hjärntumör.

Till minnet av Pontus delas ett stipendium ut efter varje säsong. Priset är tänkt till en spelare i Pontus anda, en ledartyp som har klubbkänsla med sig. Vem som helst kan nominera till detta stipendium, där kriterier för att kunna bli vald är att personen ska vara ungdomsspelare i BP, vara en ledare, brinna för fotboll, vara ambitiös, ett kaptensämne, social, ödmjuk, alltid göra sitt bästa, lyfter sina egna lagkamrater, är en bra fotbollsspelare, och är i åldern 14-18 år. Helt enkelt några av de egenskaper som Pontus Segerström representerade. Nominera din kandidat till peter.appelquist@brommapojkarna.se senast tisdagen den 10 oktober.

Som Emma Segerström (änka till Pontus) själv sa i en intervju med Expressen i samband med Pontus bortgång: ”Jag vill att han ska veta att vi kämpar på här, i hans anda.”

Pontus Segerströms Minne – tidigare stipendiater:

  • 2015: Fredrik Hammar
  • 2016: Amanda Nildén
  • 2017: ?

BP vill samtidigt uppmuntra till ekonomiska bidrag till Pontus Segerströms minnesfond, BG 579-2742, som startade i samband med Pontus bortgång, och just med syftet att hedra Pontus genom ett årligt stipendium som delas ut till ett ”lagkaptensämne” i BP.

Schyssta BP. Schyssta Lirare. Schyssta Ledare. För Utmärkta Prestationer. Regnbågsfärgade kaptensbindlar. Pontus Segerströms Minne. ”Riddarn”. För vår kapten.

Fredrik Bergholm
Styrelseordförande

För tidigare ordförandebloggar, klicka här.