Noll poäng med från Umeå

BP åkte på en rejäl omgång i Umeå efter att hemmalaget fått en drömstart och sedan aldrig tappade greppet. Det allsvenska hoppet lever dock i hög grad vidare för BP i och med att ...

BP åkte på en rejäl omgång i Umeå efter att hemmalaget fått en drömstart och sedan aldrig tappade greppet. Det allsvenska hoppet lever dock i hög grad vidare för BP i och med att även Uppsala förlorade.

Text: Tore Kleist
(på bilden: Klara Andrup, arkiv)

Matchen på Umeå Energi Arena kändes avgjord redan efter nio minuter då hemmalaget hade fått in tre bollar bakom Lovisa Koss. BP hängde inte alls med i Umeås anfallsspel och hade dessutom svårt att rensa bort andrabollar. Jag citerar min Twitterrapportering efter en halv halvlek: ”Umeå har visat varför man leder serien klart. Visar upp det bästa jag sett under året, med bra bollbehandling, säkert passningsspel och speed när man går till anfall.” Trots fortsatt Umeådominans tändes ett litet BP-hopp när Mathilda Johansson Prakt från nära håll slog in en målvaktsretur efter bra jobb av Tempest-Marie Norlin och Alexsandra Lobanova. Man lyckades dock inte hålla tvåmålsunderläget mer än ett par minuter och vi gick till pausvila med 1-4.

Andra halvlek var fem minuter gammal när Klara Andrup, som hade bytts in i paus, drev in från vänster och snyggt sköt bollen förbi Hannah Kohl och åter kunde vi ha en förhoppning om en jämnare fortsättning. Redan minuten efter sprang vindsnabba Monica Jusu Bah loss och gjorde sitt andra mål för dagen och BP-hoppet släcktes igen. Hemmalaget fortsatte att skapa chanser och i matchens sista spark gjorde man även ett sjätte mål.

Det var en plågsam start på matchen och även om BP reducerade två gånger, får vi faktiskt vara något nöjda med att förlustsiffrorna inte blev än större. Jag vill gärna betona ytterligare att den fotbollen Umeå visade upp inte liknade något jag sett i Elitettan i år. Förutom det som redan nämnts måste jag lyfta fram den imponerande kraften i distansskotten från nästan alla spelare. Jag vill ändå ge en eloge till BP-spelarna som visade bra moral matchen igenom. De gav aldrig upp och höll sig ännu en gång från tappat humör och gula kort.

I och med segern kan vi gratulera Umeå till säkrat avancemang till Damallsvenskan. Uppsala förlorade mot Lidköping på lördagen, vilket betyder att BP är kvar på tredje plats och att Morön i söndagens match har chansen att på nytt blanda sig i toppstriden igen. I nästa omgång möts just BP och Uppsala, på fredag kväll på Studenternas IP.

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova (Elin Bergkvist 73), Märta Säfström, Sofia Parkner, Wilma Wärulf – Jennifer Sjösten (Klara Andrup 46), Frida Boriero, Wilma Finnman (Sara Eriksson 46), Tempest-Marie Norlin – Daniella Famili (Mathilda Lindström 46), Mathilda Johansson Prakt (Michelle Rojas Flores 73)

Fakta Elitettan, omgång 22
Umeå IK – BP
6-2 (4-1)
Mål: UIK: Olivia Holm 2; Lisa Dahlkvist 3 (str) ; Monica Jusu Bah 9, 51; Alexandra Sandström 90+4 BP: Mathilda Johansson Prakt 34; Klara Andrup 49
Varningar: UIK: Rosa Herreros Ossorio  BP: –
Domare: Eva Svärdsudd