Inför P18 IK – BP: Serieledarna mot formstarka gotlänningar
Foto: Örjan Jacobsson

Inför P18 IK – BP: Serieledarna mot formstarka gotlänningar

Share

Inför P18 IK – BP: Serieledarna mot formstarka gotlänningar

Denna helg är det dags för BP att göra seriens längsta bortaresa då kosan går mot Visby. Hemmalaget P18 IK har visat god form på sistone och kan bli svårslagna på hemmagräset på Vi ...

Denna helg är det dags för BP att göra seriens längsta bortaresa då kosan går mot Visby. Hemmalaget P18 IK har visat god form på sistone och kan bli svårslagna på hemmagräset på Visborgsvallen.

BP lyckades bärga en mycket viktig seger mot Sätra i lördags och placerade sig överst i Division 1 Södra Svealand. Nu gäller det att ladda om batterierna och följa upp med ett nytt bra resultat. Serietoppen är jämn med fyra lag inom fyra poäng så varje poäng är givetvis viktig i jakten på kvalplatsen till Elitettan.
– Vi har haft en riktigt bra träningsvecka, säger BP:s tränare Marcelo Fernández. Som vanligt jobbar vi vidare med att utveckla vårt passningsspel, men vi har även lagt extra fokus på försvarsspelet.
BP är fortfarande utan förlust och har bara släppt in sju mål, vilket är bäst i serien. Mycket har fungerat bra i defensiven i alla lagdelar, men det har också funnits en del problem på egna planhalvan. Egentligen rör det sig mer om uppspelsfasen än själva försvarsspelet. Det det har blivit för många bolltapp med påföljande farliga situationer bakåt. Kan kontakten och passningsspelet mellan backlinje och mittfält förbättras en aning tror undertecknad att vi med mycket stor sannolikhet får se rödsvart i topp i oktober.

Motståndarna
Visbylaget P18 IK grundades 1905 som I27 IK på det dåvarande infanteriregementet. Under 1900-talet bytte regementet namn och inriktning ett par gånger och 1963 tog föreningen namnet P18 IK. Regementet lades ner 2004 för att återuppstå 2018. Klubben har funnits kvar hela tiden, men sedan 1982 finns bara dam- och flickfotboll på programmet. P18:s tränare Per Olsson Appelgren är en gammal Stockholms- och BP-bekant. I mitten av 1990-talet värvades han av AIK från Visby Gute, gjorde två allsvenska inhopp och spelade sedan i BP 1996, och i Älta 1997-98.
– Det blev ju bara ett år i BP, men bland minnena finns semifinalen i Svenska Cupen mot Malmö FF, Jag vill minnas att vi spelade på en sliten plastmatta i Skarpnäck, ledde med 1-0, men förlorade till sist, sa Olsson Appelgren inför förra årets match i Visby. BP vann den matchen med 5-2 efter fyra mål av Michaela Larsson, och höstmatchen på Grimsta slutade med ännu en BP-seger.
P18 IK lär komma till lördagens match med gott självförtroende efter att hämtat hem tio poäng på de fyra senaste matcherna, och ligger nu på sjätte plats, vilket också blev förra årets placering. Pauline Mårtensson är främsta målskytt med sina fem mål.

Bland helgens övriga matcher märks toppmötet mellan Södersnäckorna och Sätra. BP:s nästa hemmamatch är mot Älta på torsdag kväll.

BP:s trupp:
1 Nichole Persson, 26 Rebecka Ayranci Dahlberg, 14 Emelie Joelsson, 6 Alexsandra Lobanova, 23 Lovisa Norrby, 18 Joy Mertzig, 4 Felicia Thörngren, 13 Filippa Wallén, 5 Fia Grönborg, 8 Ellinor Lindbom, 17 Estibaliz Montes de Oca, 19 Emilie Eriksson, 21 Michelle Rojas Flores, 22 Julia Olsson, 3 Michaela Larsson, 11 Malin Broberg, 27 Daniella Novaković

Matchinfo Division 1 Södra Svealand:
P18 IK – BP
Lördag 16 juni 12.30
Visborgsvallen, Visby