Inför Dam: BP – IFK Kalmar

Inför Dam: BP – IFK Kalmar

Share

Inför Dam: BP – IFK Kalmar

I BPs näst sista hemmamatch i årets Elitettan gästas Grimsta av IFK Kalmar. Matchen går av stapeln på fredag kväll och BP ställer upp med en decimerad trupp, där dock en gammal Ka ...

I BPs näst sista hemmamatch i årets Elitettan gästas Grimsta av IFK Kalmar. Matchen går av stapeln på fredag kväll och BP ställer upp med en decimerad trupp, där dock en gammal Kalmarspelare finns med, säkerligen extra taggad.

Text: Tore Kleist
Foto: Henke Råssmo
(På bilden: Mathilda Johansson Prakt mot Älvsjö)

Med fyra omgångar kvar av årets serie är det på fredag kväll dags för en match med stor betydelse för vilket lag som slutligen kommer att hamna i toppkvartetten. På Grimsta tar BP emot IFK Kalmar, som endast är en placering och en poäng efter i tabellen. Det blir lagens fjärde möte i Elitettan och BP väntar på sin första seger. Vi kan misstänka att inte minst Mathilda Johansson Prakt är extra sugen på att bidra till en fullpoängare mot sitt gamla lag.

En ordentlig sammanfattning av säsongen får förstås vänta till november efter serieavslutningen och cupmatchen mot Uppsala, men vi har redan konstaterat att BP kommer att göra sitt bästa resultat någonsin på damsidan. Det är fantastiskt kul att man har varit med och utmanat de allra bästa lagen i serien, och att det har skett med en bra blandning av några bra värvningar av färdiga toppspelare, ett antal som följt med på resan från Division 1 och några riktigt unga spelare som har tagit mer och mer plats. Det blir spännande att följa truppbygget inför nästa säsong, och när kontrakten börjar bli påskrivna, kommer ni förstås att kunna läsa om detta här på hemsidan.

Till Kalmar-matchen mönstrar Marcelo Fernández en något decimerad trupp. Efter utvisningarna senast mot Mallbacken är försvarsspelarna Alexsandra Lobanova och Elin Bergkvist avstängda, så det blir en grannlaga uppgift att välja rätt backlinje. Dessutom saknas fortfarande Eldina Ahmić och Emma Lundh.

Motståndarna
IFK Kalmar bildades 1970 och satte igång damfotbollen redan 1972. Sedan 2005 är det endast dam- och flickfotboll som gäller, med högkvarter på Gröndals IP. 2018 spelade laget för första gången i högsta divisionen, men åkte direkt ur. Förra året gav en femteplats i Elitettan efter en mycket stark höst. Året har bjudit på något ojämna resultat, men laget har god chans att sluta på en lika bra placering som 2019. Framåt har Mimmi Asperot och Tabby Tindell dominerat och tillsammans gjort 27 mål.

Det säljs fortfarande inga biljetter, men BP Media finns på plats på Grimsta för live-rapportering på Twitter, och matchen går som vanligt att se i Expressens streamingtjänst.

BPs matchtrupp (preliminär med nitton spelare, en ska bort)
1 Josephine Frigge (mv), 20 Karolina Bucaro Stenman (mv), 4 Felicia Thörngren, 5 Maja Wiklander, 7 Michelle Rojas Flores, 8 Matilda Nildén, 9 Jennifer Sjösten, 11 Daniella Novaković, 12 Ebba Ronquist, 15 Wilma Wärulf, 16 Mathilda Prim, 17 Emelie Fonseca Johansson, 18 Sofia Parkner, 19 Sara Eriksson, 21 Tempest-Marie Norlin, 22 Mathilda Lindström, 23 Lovisa Norrby, 27 Mathilda Johansson Prakt 

Elitettan, match 23 (omgång 3)
BP – IFK Kalmar
Fredag 23 oktober kl 18.00
Grimsta IP, Vällingby (inga biljetter säljs)