Femetta mot Bollstanäs!

BP hämtade hem tre viktiga poäng i lördagens hemmamatch mot Bollstanäs. Siffrorna skrevs till slut till hela 5-1, men segern var mer svårvunnen än vad de visar. Text & foto ...

Text & foto: Tore Kleist
(på bilden: Emma Lundh, Mathilda Johansson Prakt, Frida Boriero & Matilda Nildén)

BP tog direkt tag i spelet i första halvlek på ett soligt Grimsta. Redan i första minuten fick man matchens första hörna som ledde till en fin chans för Mathilda Johansson Prakt. Hon var nästan för nära gästernas målvakt Tea Lundmark så skottet hamnade mitt på den sistnämnda. Minuterna efter hade Jennifer Sjösten ett par bra skottförsök men den stora chansen kom då hon gjorde en av många snabba löpningar på högerkanten, slog bollen längs marken genom ett Bollstanäsförsvar som hade glömt att markera Johansson Prakt som bara hade att sätta till en bredsida. BP fortsatte att skapa chanser och i nittonde minuten utökades ledningen när Wilma Wärulfs välriktade högerhörna nickades in av Johansson Prakt. Då trodde man att detta skulle bli en lätt resa för BP mot tre poäng. Bollstanäs ville dock annorlunda. Man lyckades lyfta laget och visa den höga press som vi fick se i träningsmatchen i mars. BPs försvarsspelare blev osäkra i uppspelsfasen och slog för många halvdana passningar. Mot ett hungrigt motståndarlag duger det inte och halvvägs in i halvleken lyckades Sanna Öhlund ta sig framåt i straffområdet efter att BP inte lyckats få undan bollen. Hon blev neddragen av Lovisa Norrby, och den i hela matchen säkra domaren Nathalie Sjöstrand pekade på straffpunkten. Även om Lovisa Koss gick åt rätt håll kunde hon inte göra något åt Elvira Gustafssons bredsida. Resten av halvleken böljade fram och tillbaka med chanser åt båda håll. Närmast mål var gästerna med ett skott som Koss tippade i stolpen.

I andra halvlek började BP få bättre kontroll på den egna planhalvan och skulle så småningom utöka ledningen. Än en gång var det Wilma Wärulfs vänsterfot som hittade Mathilda Johansson Prakts huvud, den här gången med en 25-meters djupledspassning. BPs dominans ökade efterhand. Inte minst var Frida Boriero på mittfältet ofta framgångsrik i närkamperna. Nyförvärvet från Djurgården har fått mycket speltid på sistone och var idag mycket nyttig när motståndarna började tappa lite ork. Det var också kul att se Emma Lundh vara med i startuppställningen efter vårens skadeproblem, och hon fick även glädjen att hamna i målprotokollet. Målvakten Lundmark fångade en Lundh-vänsterhörna men i landningen föll hon olyckligt bakåt in i egna målet. En vaken assisterande domare tvekade inte utan markerade direkt för mål. Ett par minuter senare fick Bollstanäs sin andra straff för dagen när Tempest-Marie Norlin skyddade sitt huvud med armbågen. Den här gången överlistade Lovisa Koss straffskytten Gustafsson och räddade BP med en bortboxning. Om inte förr så kändes det nu som att matchen var avgjord. På tilläggstid kom även ett femte BP-mål, signerat Wilma Finnman som blivit inbytt med kvarten kvar.

Det var en svängig och händelserik match där BP i början och slutet dominerade ganska kraftigt och skapade mer i anfallsväg än vi sett tidigare. Bollstanäs höll dock spelet väl uppe långa perioder, främst i första halvlek. Gästernas markeringsspel i egna straffområdet lämnade mycket att önska, och man har också straffats med alldeles för många insläppta mål i seriestarten. BP behöver bli säkrare i passningsspelet på egna planhalvan, men skapade så pass mycket framåt idag att det slutade väl. Självklart var Johansson Prakt med sina tre mål ett utropstecken, och förutom de redan nämnda var Jennifer Sjösten mycket framgångsrik i sina högerlöpningar och skapade mycket oreda för motståndarna.

Nyförvärvet Märta Säfström fick göra en efterlängtad tävlingsdebut med ett inhopp, och BP visade med alla sina byten att man förfogar över en bred trupp där även duktiga kvalitetsspelare hamnar utanför startelvan. Det kan nog komma att bli mycket betydelsefullt under året. I lördagens match fick Klara Andrup kliva redan i första halvlek och precis i slutskedet sträckte sig hennes ersättare Tempest-Marie Norlin i högerlåret. Vi får återkomma med besked om hur allvarliga skadorna är.

Nästa match spelas lördag 15 maj på bortaplan mot IFK Norrköping.

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova, Lovisa Norrby (Märta Säfström 57), Elin Bergkvist, Wilma Wärulf – Jennifer Sjösten (Matilda Nildén 77), Sara Eriksson (Wilma Finnman 77), Frida Boriero, Klara Andrup (Tempest-Marie Norlin 37) – Emma Lundh (Daniella Famili 77), Mathilda Johansson Prakt

Fakta Elitettan, omgång 4 (match 3)
BP – Bollstanäs SK
5-1 (2-1)
Mål: BP: Mathilda Johansson Prakt 7,19,56; Emma Lundh 69; Wilma Finnman 90+4   BSK: Elvira Gustafsson 23 (str)
Varningar: BP: Lovisa Norrby, Jennifer Sjösten   BSK: Violina Naoum
Domare: Nathalie Sjöstrand