DAM: Kvalklara efter vändning mot Växjö!

DAM: Kvalklara efter vändning mot Växjö!

Share

DAM: Kvalklara efter vändning mot Växjö!

BP gjorde som förra året: säkrade kvalplatsen i sista omgången. Lördagens match mot Växjö blev en riktig nagelbitare med straffar, utvisning och en vändning till 3-2 av ett bra sp ...

BP gjorde som förra året: säkrade kvalplatsen i sista omgången. Lördagens match mot Växjö blev en riktig nagelbitare med straffar, utvisning och en vändning till 3-2 av ett bra spelande BP.

Text & foto: Tore Kleist
(På bilden: Klara Andrup, Sara Olai & Louise Lillbäck)

”Jag var aldrig orolig” konstaterade en klubbkollega efter slutsignalen på Grimsta. Det var han nog ensam om bland BP-supportrarna. Vi börjar från slutet: Uppsala var i stor ledning mot Djurgården och under Grimsta-matchens sista minuter parkerade BP mycket av spelet högt upp på Växjös planhalva, gärna nere vid vänster hörnflagga, för att försvara sin uddamålsledning. I 88:e minuten kom ändå gästerna upp i ett sällsynt anfall, fick en hörna och i efterspelet till den sköt lagkaptenen Emma Pennsäter i överkanten av Emma Koivunens ribba (”aldrig orolig”…nåja…). Före det hade BP dominerat andra halvlek med en spelare mer ända sedan slutet av första. Man kom fram i många anfall från olika håll och med en dryg halvtimme kvar styrde Klara Andrup in ett fint inspel från Ida Bengtsson. Det innebar att BP hade vänt det underläge som man hamnade i två gånger om i första halvlek, efter ett självmål och en straff, båda efter riktigt slarvigt försvarsspel.

Även i första halvlek när lagen hade lika många spelare på plan var det BP som dominerade. Liksom i matchen mot Piteå förra helgen visade man upp en vägvinnande kombination av goda arbetsinsatser, modigt passningsspel och en precision i både korta och långa bolleveranser som vida översteg det vi oftast såg under våren och sommaren. Två gånger kvitterade man de snöpliga Växjömålen, först med en kontrollerad bakåtnick av Frida Thörnqvist efter en högerhörna och strax före pausvilan på en säker straff signerad Alice Ahlberg. Straffen kom efter en fantastisk lång passning från Wilma Wärulf som nådde Klara Andrup som i en central löpning avancerade fri mot Växjömålet. Hon fälldes bakifrån precis innanför staffområdeslinjen och domare Löv dömde både straff och utvisning. Det blev ett kanske helt matchavgörande moment med kvittering och en hel andra halvlek i numerärt överläge.

Sammantaget gjorde en BP en mycket bra match förutom vid det två baklängesmålen. Den mest offensiva trion Frida Thörnqvist, Vera Blom och Klara Andrup gjorde i mitt tycke alla sin bästa insatser för säsongen. De ställde ständigt till oro i Växjös bakre led och var även oerhört nyttiga i försvarsspelet, som ju börjar på offensiv planhalva. Ida Bengtsson och Fanny Hjelm Rönnlund dominerade mestadels det centrala mittfältet och bland försvarsspelarna måste jag lyfta Wilma Wärulf. Hon gjorde en mycket gedigen defensiv insats och när hennes vänsterfot ständigt leverar med sådan kvalitet som idag är hon väldigt nyttig offensivt. Hon slog bra hörnor från båda håll och passningen till Andrup före BPs straff var något riktigt extra! Kul var det också att se bredden i truppen när de sent inkomna avbytarna alla gjorde viktiga insatser i slutminuterna.

BP slutar alltså precis som förra året på kvalplats efter en fin serieavslutning. Man tog tio poäng på de sista sex matcherna och samlade totalt ihop tjugo poäng, att jämföra med förra årets tolv. Nu väntar två kvalmatcher mot Alingsås IF de följande två lördagarna. Det slutgiltiga avgörandet kommer att ske på Grimsta lördagen 25 november. Välkomna!!

BPs laguppställning
Anna Koivunen – Ellen Toivio (Julia Olsson 81), Sara Olai, Alice Ahlberg, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf – Vera Blom, Ida Bengtsson, Fanny Hjelm Rönnlund (Sara Nordin 90+3), Frida Thörnqvist (Louise Lillbäck 89) – Klara Andrup (Saga Swedman 81)

Fakta OBOS Damallsvenskan, omg 26
BP – Växjö DFF 3-2 (2-2)
Mål:   BP: Frida Thörnqvist 27; Alice Ahlberg 45 (str); Klara Andrup 58   Väx: Självmål 16; Larkin Russel 30 (str)
Varningar:  BP: –  Väx: Elin Nilsson
Utvisning: Växjö: Thea Birgerud
Domare: Ulrica Löv
Publik: 208