BP vände och vann efter sent avgörande i Östersund

Det var tonåringarna i BP som klev fram i matchens slutskede när BP vände underläge 1-2 till seger 3-2. 17-årige Theo Bergvall satte först 2-2 med knappa kvarten kvar och 18-årige ...

Det var tonåringarna i BP som klev fram i matchens slutskede när BP vände underläge 1-2 till seger 3-2. 17-årige Theo Bergvall satte först 2-2 med knappa kvarten kvar och 18-årige Richie Omorowa fullbordade sedan vändningen i den 98:e minuten i matchens sista anfall.

Det var toppen mot botten som möttes på Jämtkraft Arena under lördagen när BP och Östersunds FK ställdes som motståndare. BP kom till matchen som serietvåa och var fast beslutna om att fortsätta segertåget för att hänga på i kampen om platserna till Allsvenskan, detta samtidigt som Östersunds FK i egenskap av tabelljumbo var i stort behov av poäng för att kunna ta sig upp på säker mark.

Christer Mattiasson valde tillsammans med sin ledarstab att genomföra tre förändringar i den startelva som besegrade AFC Eskilstuna i den föregående omgången. Monir Jelassi, Nicklas Maripuu och Nikola Vasic tog denna gång plats i startuppställningen, detta istället för Theo Bergvall, Marijan Cosic och Philip Hellquist. Sistnämnde Hellquist var dock uppsatt att starta matchen, men tvingades att lämna ett sent återbud efter uppvärmningen med skadekänning.

I samband med att domaren blåste igång matchen stod det även klart att BP-kaptenen, Gustav Sandberg Magnusson, uppnått 272 serie- och kvalmatcher i BP. Detta betyder att han numera är spelaren med flest matcher i BP någonsin. En historisk milstolpe för ”GSM” som nu både gått ikapp och förbi pappa Berndt Magnusson som var den tidigare rekordinnehavaren.

Gustav Sandberg Magnusson är nu störst i BP genom tiderna.

När matchen väl kom igång fick man verkligen se till att spänna fast sig för att hänga med i händelseförloppet. Efter slarv av BP på mittplan i den sjätte matchminuten kunde ÖFK iscensätta en snabb kontringar längst vänsterkanten och där bollen slutligen hittade fram till Chovanie Amatkarijo som vek inåt i banan och sköt ett hårt skott i mål.

Det dröjde dock inte länge innan dagens rekordman och den tillika BP-kaptenen, Gustav Sandberg Magnusson, hade sett till att kvittera ställningen på resultattavlan. Oscar Pettersson fick bra fart på bollen när han slog iväg ett inlägg från högerkanten, och som Gustav Sandberg Magnusson satte pannan till. Bollen gick därefter i en båge över ÖFK-målvakten och i mål. Kvitteringen var därmed ett faktum.

Bara några få minuter senare hade Östersunds FK dock återtagit ledningen. Detta sedan Malcolm Stolt varit först på bollen med huvudet efter ett långt svepande inlägg från högersidan och där BP inte riktigt var med på noterna.

Genomgående i den första halvleken var det många felpassningar och allmänt slarv i BP, vilket sedermera föranledde att Östersunds FK tilläts komma till mängder med kontringslägen. Resultatet stod sig dock till halvtid och BP gick därmed till pausen med ett underläge med 2-1.

Den första delen av andra halvleken var relativt händelsefattig, även om BP försökte att flytta upp spelet och få till en kvittering. Det var istället efter att man genomfört ett trippelbyte i den 66:e minuten som den riktiga forceringen framåt påbörjades. Bröderna Theo & Lucas Bergvall äntrade då planen tillsammans med Richie Omorowa.

77 minuter in i matchen kom så BP:s kvittering. 16-årige Lucas Bergvall hittade då fram med en passning framåt i banan till sin 17-åriga broder, Theo Bergvall, som tog bollen inåt i planen med sin mottagning för att sedan rätta till bollen och skjuta in den i mål till 2-2 i matchen.

BP växlade därefter upp i jakten på ett segermål, samtidigt som ÖFK försökte på de kontringslägen som ändå uppkom. Samuel Leach Holm var bland annat sånär på att bli matchhjälte när han i den 87:e minuten sköt ett skott som dessvärre styrdes i utsidan av stolpen.

Det kom istället att dröja till matchens sista anfall i den 98:e minuten innan BP lyckades hitta igenom och få in en avgörande boll i mål. En ÖFK-spelare fick då en ordentlig snedspark inne i straffområdet och bollen studsade fram till 18-årige Richie Omorowa som fick iväg ett lågt avslut som passerade mellan benen på Andrew Mills i ÖFK-målet.

Vändningen var därmed fullbordad och där man kan konstatera att BP verkligen fick utdelning för sitt trippelbyte i mitten av den andra halvleken sedan de tre inbytta tonåringarna varit högst inblandade i BP:s sena vändning. Domaren valde kort därefter att blåsa av matchen och BP kunde fira sin fjärde raka seger, samt att man fortsatt i allra högsta grad är med och kämpar uppe i toppen av tabellen.

I nästa match för BP väntar ett riktigt toppmöte när serieledande Halmstads BK kommer på besök. Matchen spelas lördagen den 27 augusti kl. 13:00 hemma på Grimsta IP.

Östersunds FK – BP 2-3 (2-1)
1-0 (6’) Chovanie Amatkarijo
1-1 (10’) Gustav Sandberg Magnusson
2-1 (16’) Malcolm Stolt
2-2 (77’) Theo Bergvall
2-3 (90+8’) Richie Omorowa

Domare: Erik Mattsson
Publik: 1669
Varningar: (Östersunds FK): Kristian Novak, Andrew Mills. (BP): Nikola Vasic, Lucas Bergvall.