Uddamålsförlust mot Umeå

Uddamålsförlust mot Umeå

Share

Uddamålsförlust mot Umeå

Det blev ganska jämnt i lördagsmatchen på Grimsta, där BP höll spelet väl uppe mot seriefavoriterna från Umeå. Efter ett sent avgörande blev det dock gästerna som drog det längsta ...

Det blev ganska jämnt i lördagsmatchen på Grimsta, där BP höll spelet väl uppe mot seriefavoriterna från Umeå. Efter ett sent avgörande blev det dock gästerna som drog det längsta strået.

Text: Tore Kleist
Foto: Henke Råssmo
(på bilden: Frida Boriero)

I ett ruggigt vårväder på Grimsta visade BP och Umeå att de båda nog blir svårslagna i år. Vi fick se disciplinerat försvarsspel, stark fysik och inte så många klara målchanser. BP arbetade matchen igenom hårt med hög press i Umeås tidiga uppspelsfaser och lyckades ofta bra med att störa redan i backlinjen. De gånger gästerna ändå kom fram stod man allt som oftast i bra försvarspositioner på egen planhalva. Den farligaste chansen i första halvlek kom i slutminuten då Lovisa Koss tvingades till en dubbelräddning där många nog trodde att returen skulle ge Umeå ledningen. Framåt hade BP ganska många anfall, som dock inte gav några klara målchanser. Umeås försvar, där bland andra mångfaldigt landslagsmeriterade Lisa Dahlkvist numera huserar, släppte inte till mycket. Det blev några skottförsök från halvdana lägen och ett par bra frisparkslägen, men Agnes Granberg i målet var aldrig riktigt illa ute.

Bilden höll i sig i början av andra halvlek, med en del anfall från båda lagen, men också fortsatt hård kamp om mittfältet och inte så många fina spelkombinationer. Gradvis tog Umeå över dominansen och BP fick svårare och svårare att komma fram i egna anfall. Även om målchanserna var få kändes det inte helt ologiskt att Umeå med fem minuter kvar kunde ta ledningen då inbytta Lisa Björk efter en fin kombination kom ensam mot Koss och behärskat kunde slå in bollen. Björk, född 2004, har nu gjort fyra mål på ungefär femtio minuters speltid.

BP gjorde en stark laginsats som mycket väl hade kunnat ge poäng. Det var imponerande att se hur mycket mittfältarna och anfallsspelarna löpte i det höga presspelet, och hur backlinjen och Lovisa Koss i stort hade kontroll på gästernas anfall. Vi får vara ärliga nog att konstatera att man inte lyckades spela sig fram till klara målchanser, men med så starkt motstånd handlar det så mycket om att slita hårt, och då får förväntningarna på glimrande anfallsspel sänkas. De båda nyförvärven på det centrala mittfältet, Frida Boriero och Wilma Finnman, spelade hela matchen och de är självklart intresserade av att konkurrera om startplatserna med den för dagen frånvarande Sara Eriksson.

Nästa match spelas lördag 1 maj nere i Skåne, då Bjärred-laget Borgeby FK tar emot.

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova, Lovisa Norrby, Wilma Wärulf, Ebba Ronquist – Klara Andrup (Jennifer Sjösten 68), Wilma Finnman, Frida Boriero, Tempest-Marie Norlin (Mathilda Lindström 90+1) – Maja Wiklander (Emma Lundh 79), Mathilda Johansson Prakt

Fakta Elitettan, omgång 2
BP – Umeå IK FF
0-1 (0-0)
Mål: BP: – Umeå: Lisa Björk 86
Varningar: BP: Frida Boriero Umeå: –
Domare: Nathalie Sjöstrand
Publik: –