Stjärnsmäll i Örebro

BP lyckades tyvärr inte med mycket i söndagens återstart av OBOS Damallsvenskan. Förlusten mot KIF Örebro var odiskutabel men kändes onödigt stor. Text: Tore KleistFoto: Erik ...

Text: Tore Kleist
(På bilden: Shannon Woeller, arkiv)

Matchens första tio minuter var lovande ur ett BP-perspektiv. Tempest-Marie Norlin lyckades tvinga fram två hörnor från pigga löpningar på vänsterkanten redan under de första två minuterna. Men varken på dessa eller på den tredje som kom i sjunde minuten kunde BP skapa mer än en nick över från Shannon Woeller. KIF Örebro tog sedan över mer av bollinnehavet men det blev ändå BP som skapade matchens första riktigt farliga chans. Ida Bengtsson hittade ut till Ellen Toivio vars skott tvingade Tove Enblom till en fin fotparad. I sensommarhettan (trettio grader i skuggan och mycket mer ute på planen) var det mycket rimligt inlagt en vätskepaus i mitten av halvleken. Fram till den hade BP ganska bra koll på hemmalagets anfallsspel, speciellt stod Shannon Woeller stadig som en klippa i mittförsvaret. Strax efter avbrottet kom då en kalldusch av fel sort. En lång passning från Elli Pikkujämsä så ut att gå förlorad ner till BPs straffområde. Den seriedebuterande Maddy Talbot missbedömde dock bollbanan totalt och fick se bollen passera förbi och retfullt rulla in i mål. Det var mycket tråkigt för Talbot som knappt varit med i spelet då BP till dess framgångsrikt hade fredat straffområdet. Tolv minuter senare hade två bollar till hamnat i målet, ett skott som touchade Woeller och ställde Talbot och en fin placering från en frispelad Heidi Kollanen. På ett mycket överraskande sätt hade matchen gått från att ha varit jämn med lite mersmak för gästerna till att kännas avgjord före paus. BP tappade tyvärr det mesta av sitt spel både framåt och bakåt under de tjugo minuterna.

I andra halvlek kunde BP lyfta sig något från den trista avslutningen av den första. Man lyckades dock inte skapa särskilt mycket framåt och det var egentligen mest hela tiden närmare 4-0 än 3-1. Talbot fick göra några lyckade ingripanden vilket kändes viktigt för fortsättningen av serien men till slut kom mycket riktigt ett fjärde baklängesmål efter ett bolltapp på egen planhalva.

Även om Tempest-Marie Norlin och Ellen Toivio var ganska framgångsrika på sina kanter i första halvlek, Ida Bengtssons insats på det offensiva mittfältet var klart godkänd och Shannon Woeller imponerade i försvaret måste BP totalt sett vara missnöjda med insatsen. Saknades från start gjorde bland andra Frida Boriero och Frida Thörnqvist, och det märktes i omställningsspelet som inte alls blev så lyckosamt som stundtals i våras. Vi får hoppas att alla nu håller sig friska och hela och att laget kan ta nya tag i kampen kring nedflyttningsstrecken. Den lever i allra högsta grad!

BPs laguppställning
Maddy Talbot – Alexsandra Lobanova (Jennifer Sjösten 49), Vaila Barsley, Shannon Woeller, Wilma Wärulf – Ellen Toivio, Ella Reidy (Alice Ahlberg 62), Emilia Bengtsson, Tempest-Marie Norlin (Klara Andrup 62) – Ida Bengtsson (Frida Boriero 72), Daniella Famili (Mathilda Johansson Prakt 72)

Fakta OBOS Damallsvenskan, omgång 16
KIF Örebro – BP 4-0 (3-0)
Mål:   KIFÖ: Elli Pikkujämsä 26, Elizabeth Pichersky 35, Heidi Kollanen 38, 84 BP:
Varningar:  KIFÖ: –   BP:
Domare: Anastasia Oberlauf Poopuu