P16: BP DFF svenska mästare efter stor dramatik

En final som innehöll allt. Kort av alla valörer. Ribb- och stolpträffar. Ett underläge och en upphämtning. En förlängning och ett straffdrama. En vinnare och en förlorade. Men vi ...

Men vi tar det från början.

Över 300 personer hade tagit sig till ett soldränkt Grimsta IP under söndagen för att bevittna finalen i P16 Nationell mellan BP DFF och Halmstad BK. Det skulle göras upp om vilket som är Sveriges bästa P16-lag 2022. På ena planhalvan stod BP i sina sedvanligt svartröd-randiga tröjor. På andra sidan stod Halmstad BK i sina lika sedvanligt blå.

13.00 rullades första halvlek igång som inledningsvis mest handlade om byte av bollinnehav, hårt närkampsspel och kamp om första- och andrabollar. Det var korta anfall som ofta avslutades utan att målvakterna i respektive lag behövde svettas allt för mycket. Bästa försöket att spräcka nollan stod HBK:s Manfred Nilsson för när han i mitten av första halvlek avlossade ett långskott en bit utanför BP:s straffområde. Bollen for iväg i riktning mot krysset men Rasmus Jansson i BP-målet hann dit innan och kunde tippa ut bollen till hörna.

Första målet kom i stället i den 38:e matchminuten när HBK:s Vincent Johansson nådde högst vid bortre stolpen på ett svepande inlägg från högerkanten och nickade in 1-0 till gästerna. Ett resultat som stod sig in i halvtidsvilan.

Andra halvlek startade likt den första med mycket kamp och bollbyten. Uppoffrande försvarsspel och säkra målvaktsingripanden satte stopp för de flesta målförsöken från båda håll. I matchminut 70’ frispelades HBK:s Marius Lerner från halva plan och ställdes mot en utrusande Jansson. Sorlet steg på Grimsta och upplöstes i en enhetlig suck av lättnad när avslutet tog i stolpen och faran var avvärjd. Nästa chans var BP:s och den kom genom en hörna. Hörnan slogs från vänster och mot bortre stolpen där en BP-spelare påpassligt var framme och stötte bollen mot mål men HBK-försvarare kunde rensa på mållinjen.

Några minuter senare utökade i stället bortalaget sin ledning till 2-0 genom Zack Jönsson Gustafsson som nickade in ett inlägg slaget från vänster som damp ner mellan BP:s mittbackar. Nu kändes seger lång borta för BP:s del. Och ännu längre bort kändes det i matchminut 81’ när BP:s Christoffer Andersson Baraniak ådrog sig ett rött kort när han gjorde ner en HBK-spelare vid en omställning.

Klockan närmade sig ordinarie tid och hade en gravör funnits på plats hade denne nog börjat gravera ett “H” på pokalen. Men BP ville annat. I den 89:e minuten fick BP en hörna. Den slogs från vänster och nickades i en båge ut från straffområdet av HBK-försvarare. I utkanten av straffområdet väntade BP:s Jonatan Oreland som klippte till bollen på uppstuds i höjd med straffområdeslinjen. Bollen lämnade Orelands fot och tog raka vägen till nätmaskerna. Reducerat.

Nu tryckte BP på för en kvittering och att de var en spelare mindre märktes knappast. Kvitteringen lät däremot vänta på sig till den sista tilläggsminuten. HBK-keepern släppte en retur på ett avslut och BP:s Charlie Antonelius vräkte sig fram och glidtacklade in kvitteringen till publikens stora jubel. Fulltid blåstes nästan omedelbart på den efterföljande avsparken och förlängning väntade.

Förlängningen bjöd på stolp- och ribbträffar, men inget mål. Närmast kom Antonelius med ett långskott som nekades av kryssribban. Strax därefter var det HBK:s tur med ett avslut från snäv vinkel som gick i utsidan av stolpen och till inspark. Alltjämt lika efter två förlängningskvartar. Straffar skulle avgöra.

BP inledde straffläggningen. Axel Lif Modenius slog den första och satte den. Därefter följde ytterligare fem straffmål innan det var dags för HBK:s fjärde. Nikola Vrban stod vid elvameterspunkten och Rasmus Jansson på mållinjen. Vrban sköt och Jansson valde rätt hörn och motade bort avslutet. Nu skulle det avgöras och BP:s Hamza Boutfadin fick ha den äran. Resolut tog han sats, stegade fram, och dunkade in den avgörande straffen till vänster om HBK-målvakten som stod kvar i mitten av målet.

Stort jubel. Bänken rusade in på planen. Likaså delar av publiken. Ur högtalarna skrålade tonerna av Sweet Caroline. Och BP DFF är Sveriges bästa P16-lag.