Lagreportage: P11-15 – Spela mycket, mera, mest

Lagreportage: P11-15 – Spela mycket, mera, mest

Share

Lagreportage: P11-15 – Spela mycket, mera, mest

Det är onsdag eftermiddag och full rulle på Stora Mossen. Som det ju så ofta är här. Hösten har plockat fram penseln och målat om de första löven, vissa i BP-rött. Bredvid konstgr ...

Det är onsdag eftermiddag och full rulle på Stora Mossen. Som det ju så ofta är här. Hösten har plockat fram penseln och målat om de första löven, vissa i BP-rött. Bredvid konstgräset ligger ryggsäckar och cyklar. På konstgräset står BP:s P11-15. Idag är det Spela Mera, ett extrapass lett av andra instruktörer från BP:s organisation för de lag och spelare som, ja, vill spela mera. Men det är en svårmättad grupp. För vore det upp till det här laget så skulle de spela ännu mer, vilket de också gör.

– Vi har märkt senaste året att de kör mer och mer utanför träningarna, frivilligt. Vi har startat en chatt som används flitig. Det skickas 20-30 meddelanden om dagen och rätt var det är så har de varit och spelat fotboll någonstans, berättar tränarna.

Möjligheterna till spontanfotboll är goda. Dels bor alla i närheten av varandra, dels går alla i samma skola. Det krävs ingen raketforskare för att lista ut vad rasterna går åt till. Bara fantasin, och möjligen en och annan rastvakt, sätter gränser för sidlinjer och målramar. Det blir något annat än de organiserade och ledarledda träningarna på Mossen. P11-15 är ett bra exempel på de många olika former fotbollen kan utövas i, alla lika viktiga och roliga på sitt sätt.  

Bad, pizza och fotboll

I somras bordade laget en färja i Grisslehamn med destination Åland. Där väntade fotbollscup med allt vad det innebär. Vandrarhem med sovsal och tillhörande snarkningar. Bad, pizza och givetvis massa fotboll hanns också med. De hade två lag anmälda till cupen som spelade fem matcher vardera. Och det var inte bara miljön och sammanhanget som skiljde sig från hemma, utan även underlaget.  

– Det var nog första gången de spelade på riktigt gräs. Det var den typen av planer som man själv spelade på, med hål i och allt det där. Det var riktigt nyttigt och spelarna tyckte det var jätteroligt. Bollen går ju inte riktigt dit den ska hela tiden, berättar tränarna.  

Spelarna Leo och Oscar är två av spelarna som var med på Åland. De har tillhört laget sedan start och förutom fotboll blir det mycket tennis för Oscars del, och simning för Leo. De lyfter sammanhållningen i laget som något extra bra och hur de hela tiden pushar och peppar varandra. Både tränare och spelare skriver under på att cuper, som den i Åland, stärker lagkänslan ytterligare. Leo och Oscar berättar vad de tyckte var bäst.  

– Det var skönt, bra väder. Kul med många matcher, möta nya lag och att umgås med kompisarna, säger Oscar.  
– Det var väldigt fint där också. Och såklart roligt att spela fotboll och att vara borta med sina kompisar, säger Leo.

Längtan till 11v11

Tränarna drar sig till minnes hur de spelade 11v11 redan som nioåringar. Det är annat för dagens generation fotbollsspelare. Laget är mitt uppe i sin andra av tre säsonger med 7v7. Efter det väntar 9v9 och så småningom 11v11. Spelarna Carl-Wilhelm ”CW” och Cyrus har hunnit med de flesta spelformer men längtar efter större planer och målramar.  

– Jag vill i alla fall spela 11v11, det är bara någon säsong kvar, berättar Cyrus.  
– Mitt mål är också att spela 11v11. Det gjorde min pappa så det vill jag också göra, säger CW. 

Laget har två lag anmälda till två olika nivåer. På så vis får alla möjlighet att spela match och kan utmana sig själva på sin nivå. Med det inslagna spåret hoppas man att så många som möjligt ska spela och tycka att det är roligt så länge som möjligt. Förhoppningsvis leder det också till 11v11-fotboll för inte bara CW och Cyrus utan även fler av spelarna i laget. Resorna som börjar på Mossen kan ha flera spännande destinationer.