Lagreportage: F10-6 & 4 – “Alla är kompisar med alla”

Lagreportage: F10-6 & 4 – “Alla är kompisar med alla”

Share

Lagreportage: F10-6 & 4 – “Alla är kompisar med alla”

Måndag kl. 17.03. Solen skiner på Grimstatältet. Inne i tältet skiner BP:s F10-6. Det är rop, det är skratt och det är veckans första träningspass. Det är också första träningen t ...

Måndag kl. 17.03. Solen skiner på Grimstatältet. Inne i tältet skiner BP:s F10-6. Det är rop, det är skratt och det är veckans första träningspass. Det är också första träningen tillsammans med BP:s F10-4. För i takt med att storleken på planen växer, växer också behovet av en större trupp. Båda lagen spelar idag i varsin 7v7-serie men de planerar att slå ihop lagen inför 9v9-säsongen.

– Det här är första träningen vi kör ihop. Vi har slagits ihop med ett annat lag tidigare, och så har det anslutit tjejer under resans gång. Bland annat klasskompisar och spelare som hört av sig och velat prova på, berättar Helena, en av lagets tränare.

Vid ett 7v7-mål på ena sidan planhalvan tränar målvakterna med Helena. Tre stycken är de idag, som turas om att skjuta och rädda, kasta och fånga. På andra sidan står hälften av utespelarna i en stor ring. Innanför ringen står andra hälften i en klunga. De instrueras av lagets andra tränare, Stefan, och Tom från F10-4 som också är med idag. Snart sätter var och en av spelarna fart, möter en medspelare, ropar sitt namn och får en boll kastad eller passad till sig. Rop. Kast. Kick. Nick. Pass tillbaka. Spring till nästa. Varje bollträff och fotnedsättning ekar mellan tältväggarna i kör med ropen. En ljudkuliss signerad fotboll. Signerad BP.

Tränat ihop sedan knatteskolan

Många av spelarna i laget håller på med minst en annan idrott utöver fotbollen. Det är inte ovanligt att man växlar fotbollar mot basketbollar eller hästryggar. Det har föranlett ett tapp av spelare där vissa valt att lägga fotbollen åt sidan. Men stommen i laget är kvar och många har tränat tillsammans sedan knatteskolan. Två av dem är Miranda och Freja. De har spelat i BP i sju år och ser gärna att fler gör dem sällskap.

– Alla är kompisar med alla och vi vill att fler ska börja i vårt lag, ju fler desto bättre, uppmanar Miranda.
– Vill man ha kul ska man börja hos oss, fyller Freja på.  

Att ha roligt och få röra på sig beskriver tränarna som det viktigaste målet med lagverksamheten. Och det kan bockas av. För här i den stora marshmallowen på Grimsta IP är det minsann skoj och rörelse. Men inte plojigt. Allt är i kombination med att spelarna får lära sig fotboll, tekniskt såväl som taktiskt. Det gör de bland annat genom att hela tiden få testa olika positioner.  

– Två veckor är man anfallare och två veckor är man försvarare, jag tycker yttermitt och back är roligast, berättar Freja.
– Ja vi brukar variera lite men jag spelar helst mittmitt, säger Miranda.

Disco i Rimbo

I våras var laget på cup i Rimbo. Kanske fanns det mer att önska sett till målskörd och vinster. Men det var heller inte det viktiga och det verkar ha varit ett bra upplevelse ändå. I alla fall enligt Miranda och Freja som glatt berättar om den.  

– Vi var borta två dagar, en natt, och spelade totalt sex matcher. Vi förlorade alla matcher men vi gjorde tre mål, berättar Miranda.  
– Det var jättekul, även fast vi förlorade. Sen var det disco på kvällen, och så fick vi köpa godis, säger Freja.  

Att få röra på sig och bli bättre på fotboll är det bästa med att komma till träningarna menar spelarna. Sedan drömmar några om proffslivet och för andra sträcker sig drömmarna bara till nästa träning eller match. Oavsett ges här förutsättningar att förverkliga det.