Läget i de sex Division 1-serierna

Läget i de sex Division 1-serierna

Share

Läget i de sex Division 1-serierna

Damernas Division 1 har sex grupper, med endast tolv lag i varje. Som BP så bittert fick erfara förra året går seriesegrarna på denna nivå inte upp en division utan måste först kla ...

Damernas Division 1 har sex grupper, med endast tolv lag i varje. Som BP så bittert fick erfara förra året går seriesegrarna på denna nivå inte upp en division utan måste först klara av ett kvalspel mot andra serieettor. Här följer en sammanfattning av läget i grupperna, så här i början av höstsäsongen. Den innevarande omgången är utspridd över flera dagar så tabellerna haltar lite, men så här är i alla fall läget efter lördagens matcher.

Text: Tore Kleist
Foto: Henke Råssmo

Division 1 Norrland
Norrlandsserien leds stort av förra årets tvåa Morön BK från Skellefteå. De har vunnit alla sina 12 matcher, och det dröjde till sjunde omgången innan det första baklängesmålet kom. Anrika Sunnanå SK ligger tvåa, men är hela 17 poäng efter. Trots Moröns 49 gjorda mål leds skytteligan av en spelare från ett annat lag, Amanda Berglund från Själevads IK. Noterbart är att serien bara innehåller tio lag, eftersom de båda Luleå-lagen Alviks IK och AFC Luleå dragit sig ur.

Division 1 Norra Svealand
Bollstanäs SK har gått strålande och har med 13 vunna matcher och en oavgjord skaffat sig ett åttapoängsförsprång till tvåan Bele Barkarby. Med i kampen finns också Sandvikens IF som har en hängmatch på söndag men det ska förstås mycket till för att Bollstanäs ska tappa kvalplatsen. Främsta målskytt är Louise Lillbäck som har gjort hela 21 mål för serieledarna. Avesta AIK, Korsnäs IF och Bälinge IF ligger i botten.

Division 1 Södra Svealand
Serieledarna Sätra SK förlorade mot Enskede IK på lördagen, och därmed har BP på måndag chansen att ta tätpositionen. Tyresö FF, Älvsjö AIK och Södersnäckornas BK ligger i ett eget skikt några poäng efter toppduon. Nykomlingarna Södersnäckorna imponerade ju stort i serieinledningen men sedan dess har resultaten varit mer ojämna, med en storförlust mot Värmbol som senaste resultat. På nedflyttningsplats hittar vi Boo, Värmbol och Älta. Skytteligan leds av Jennifer Sjösten som dock ganska säkert kommer att passeras av andra spelare så småningom. Hon har nämligen just gått över från Älvsjö till IK Uppsala Fotboll i Elitettan, där hon för övrigt gjorde mål direkt i debutmatchen mot Gefle IF.

Division 1 Norra Götaland
Två lag är huvudkonkurrenter om den åtråvärda kvalplatsen. IK Rössö Uddevalla har förstaplatsen och Rävåsens IK Karlskoga ligger tvåa. Alingsås FC United och Skövde KIK är några poäng efter men lär inte ha gett upp. I botten kanske däremot Torsby IF har gjort det, efter en enda inspelad poäng på tretton matcher. Även Ämterviks FF och Rynninge IK ligger illa till med ganska många poäng upp till kvalstrecket. Skytteligan leds av Anna Lindgren och Lisa Johansson från QBIK respektive Alingsås.
Det är från den här serien BP:s kvalmotståndare finns, om man lyckas vinna Division 1 Södra Svealand.

Division 1 Mellersta Götaland
Här hittar vi ännu en fullpoängare, nämligen Jitex Mölndal BK, som är 10 poäng före IFK Norrköping. Kampen om att undvika nedflyttning är hård, med åtta lag inom nio poäng. Just nu är det Valinge-Derome DFF, Sjömarkens IF och IF Eksjö som ligger sämst till. I skytteligans topp finns Emilia Larsson från Norrköping.

Division 1 Södra Götaland
Borgeby FK från Bjärred leder den sydligaste serien. Man inledde med två uddamålssegrar och har sedan dess radat upp ytterligare tio vinster. Det enda poängtappet kom genom en förlust mot serietvåan Hammenhögs IF, ett annat Skånelag. I Borgeby spelar seriens två främsta målskyttar, Michaela Johnsson och Mathilda Holmberg. Nedflyttningsplatserna innehas av Nättraby GoIF, Skurups AIF och Södra Sandby IF

Kvalet till Elitettan
Kvalmatcherna spelas i dubbelmöten mellan 13 och 21 oktober enligt följande:
Segrarna Division 1 Norrland – Segrarna Division 1 Norra Svealand
Segrarna Division 1 Norra Götaland – Segrarna Division 1 Södra Svealand
Segrarna Division 1 Mellersta Götaland – Segrarna Division 1 Södra Götaland