Lägesrapport inifrån herrlaget – intervju med Shaun Constable och Aron Sandén

Lägesrapport inifrån herrlaget – intervju med Shaun Constable och Aron Sandén

Share

Lägesrapport inifrån herrlaget – intervju med Shaun Constable och Aron Sandén

Senast herrlaget spelade match var den 13:e april, därefter har en lång period av ovisshet präglat BP som såväl hela fotbollssverige. Nu med ett nytt datum i juni att sikta på gör ...

Senast herrlaget spelade match var den 13:e april, därefter har en lång period av ovisshet präglat BP som såväl hela fotbollssverige. Nu med ett nytt datum i juni att sikta på gör BP:s nya huvudtränare för herrlaget Shaun Constable allt för att finslipa varenda liten detalj inför den kommande säsongen.

”Vårt mål är tydligt, såklart vi vill gå upp (till Superettan) och vi kommer göra allt i vår makt för att göra det. Allt börjar dock med hårt arbete på träningarna och det är just nu vad spelarna gör, så vi håller tummarna.” säger Shaun Constable.

Text och intervju: Philip Kämpe

Bild: Erik Bjernulf

När herrlagets träningsmatch mot Fanna BK var färdigspelad för drygt en månad sedan skulle det visa säg vara den sista matchen BP:s herrar skulle få spela på ett bra tag. En redan lång försäsong blev helt plötsligt ännu längre och därmed också en helt ny men även annorlunda utmaning för herrlagets nya huvudtränare, Shaun Constable.

”Vad vi har gjort är att vi har tagit varje datum vi har fått och tränat mot det datumet. Sedan när det har ändrats har vi också justerat. Initialt var det såklart meningen att vi skulle spela i april men det blev inte av. Då gav jag gruppen två veckor ledigt eftersom att vi redan hade haft en lång försäsong. Sedan har vi kommit tillbaka igen med siktet på 21:a maj, vilket jag aldrig kände skulle vara möjligt för att vara ärlig. I alla fall så byggde vi upp träningarna så de blev mer intensiva, mycket mer intensiva. Men nu har det (datumet) såklart ändrats igen, så då gav jag spelarna och ledarsstaben fem dagars ledighet. Inte lediga i att de tränade ingenting utan spelarna tränade, men det gjorde de hemma, vi hade dem helt enkelt inte på Grimsta. Så nu har vi startat om igen och under kommande fem och en halv vecka siktar vi nu hårt mot datumet i juni.” berättar Shaun om sitt träningsupplägg.

Utan ett bestämt datum för en seriepremiär skulle det potentiellt kunna vara svårt att hålla uppe motivationen och farten på träningarna men detta har absolut inte varit ett problem för herrlaget berättar Shaun.

”Jag tycker dynamiken i gruppen är väldigt bra och jag tycker vi har varit lyckosamma med hur vi har värvat. De unga spelarna på väg upp, självklart har de BP-modellen i sig. De äldre spelarna har kommit in och satt en standard och visat; så här tränar man, så här spelar man och de (unga spelarna) har antagit denna utmaning. Jag har manat de äldre spelarna till att vara mer fysiska med de yngre för att visa dem att så här kommer det vara och de äldre har reagerat väldigt väl (på den uppgiften). Jag är väldigt imponerad med killarna över deras motivation, den är fantastiskt.” konstaterar Shaun.

Även mittfältaren Aron Sandén tycker att träningarna håller en väldigt hög nivå vad gäller både intensitet och kvalité.

”Trots att det är en situation som är väldigt svårberäknelig i och med att det är svårt att periodisera rätt och hitta hur belastningen ska vara, känns det ändå som att vi spelare ger hundra procent varje träning. Vi är förberedda för att kunna starta närsomhelst. Det är bra intensitet och man känner att alla vill vinna och visa sig från sin bästa sida för att ta en plats i startelvan.” säger Aron.

Förra året i Superettan spelade Aron sju matcher varav tre stycken var från start. Säsongens höjdpunkt kom i hemmamatchen mot Mjällby AIF när Aron i slutminuterna av matchen kvitterade till 1-1 med sitt första A-lags mål för BP och därmed räddade en poäng. I år hoppas Aron på en större roll för att kunna hjälpa laget så mycket som möjligt.

”Förra året fick jag en del starter och fick känna på det lite, så i år är absolut egna individuella målet att ta en startplats. Jag vill starta alla matcher för att kunna bidra med mål, assist, löpvilja och allt annat därtill som jag kan bidra med helt enkelt.” berättar Aron om sina egna målsättningar för säsongen.

Aron har även fått en annan roll utanför planen i år. I och med att många mer erfarna spelare lämnade BP under vintern har Aron gått ifrån en av de yngre spelarna i truppen till en relativt rutinerad spelare.

”Förra året var det mer att man tänkte på sig själv, det handlade om att själv komma in i laget. Nu har jag själv gått igenom den processen och jag tror att där försöker jag någonstans vara en spelare som hjälper de yngre. Jag vet själv hur det är att gå från ett ungdomslag upp till ett A-lag och försöker någonstans vara en form av fadder så gott det går. Hälsa på alla när de kommer in, vara positiv och verkligen uppmuntra de till att tro på sig själva och verkligen köra.” förklarar Aron.

Det faktum att BP fyllt på herrlaget med egna akademispelare istället för att värva utifrån anser Shaun Constable extremt viktigt för klubbens identitet. Han tror även att just kombination av honom själv och hans assisterande Andreas Engelmark med deras gemensamma erfarenhet inom ungdomsfotboll kommer passa som handen i handsken för just en klubb som BP.

”När jag hade min presentation så var akademin en av sakerna jag hade med. En av mina PowerPoint-slides handlade om akademin. Även om jag inte riktigt visste om detaljerna (av akademin) handlade det mer om hur jag såg den från ett personligt perspektiv. Jag var tränare under sju år i Leeds Uniteds akademi, innan det jobbade jag två år med ungdomsspelare i Stokes akademi och sedan flyttade jag till Norge där jag jobbade med ungdomsfotboll för att därefter jobba mig upp till seniornivå där jag var assisterande i Sandefjord under många år. Därefter har det liksom fortsatt, så jag har en bakgrund inom ungdomsfotboll. Sedan har man Andreas (Engelmark) som är min assisterande som jag inte kände innan jag kom hit. Vi har ett riktigt bra sammarbete och han har arbetat i 15 år med ungdomsfotboll. Så den erfarenheten vi två tränare har är perfekt för BP-modellen. Det är så det ska vara när man har så många kvalitetsspelare som går igenom akademin. Varför är det egentligen inte ännu fler i A-laget? Nu hoppas jag vara här ett par år med lite tur, det var en av de första sakerna jag sa; vi lyfter upp dessa killar för att nivån på dem är fantastisk. Sedan är ditt mitt, Andreas och resten av ledarnas jobb att utveckla dem. Att utveckla ett snabbare beslutsfattande och att spela lite snabbare än vad de gjorde på ungdomsnivån för att de håller fortfarande på och dribblar lite grann. Men det är väldigt viktigt för modellen (att unga får chansen). Laget vi sålt Daniel Svensson till i Danmark, Nordsjälland, de har en modell som vi borde kopiera. Vi är väldigt lika dem som klubb. Nu är de ett etablerat topplag i Danmark samtidigt som de har spelat med många unga spelare från akademin. Varför ska vi inte kunna göra samma? Långsiktigt tror jag att vi kan göra det. Kortsiktigt gör vi allt för att utveckla de unga spelarna och förhoppningsvis kan vi tillsammans ta oss framåt.” säger Shaun.

Det kommer heller inte bli någon smekmånad för de nya unga spelarna i truppen. Vissa kommer direkt att kastas in i hetluften även om Shaun räknar med att samtliga av de unga spelarna kommer ha en viktig roll denna säsong.

”Låt oss säga att vi startar (serien) den 13:e eller 14:e juni. Vi kommer att spela mycket lördag, onsdag, lördag, onsdag, så allihop (av de yngre spelarna) kommer att få spela. Vissa kommer att ha en större roll än andra för att det är naturligt. Just nu Lepik (Kristoffer Grauberg) och Omar (Faraj) våra två anfallare, vi har ju inte plockat in en ny nummer nio. Så vi lägger en stor tillit på dessa två och båda två gör det jättebra just nu.” uttrycker en imponerad Shaun.

Mot slutet av förra säsongen var både Shaun och Andreas Engelmark involverade i herrlaget. Inför i år har de dock kunnat sätta sin egen prägel på laget både taktiskt men även på hur träningarna bedrivs.

”Jag och Andreas var lyckosamma nog att kunna ha tid att sitta ned efter förra säsongen. Vi visste att många spelare skulle lämna och vi visste att vi skulle lyfta upp akademispelarna. Vi började titta på dem i november, december. Vi hade en tydlig plan över vad vi skulle göra. Andreas hade en tydlig metodologi över hur han ville arbeta och min metodologi var väldigt lik i att vi ser spelat på samma sätt. Kanske med några enstaka skillnader i metodologi i vissa saker men vi satte oss ned och gjorde en tydlig plan. Vi kommer göra si och vi kommer göra så. Vi båda gillade det (planen) och det är vad vi gjort (följt planen). När vi har bollen är vi annorlunda; våra yttrar kommer in i planen mer och vi spelar med en sexa (defensiv mittfältare) som faller ned mellan mittbackarna som delar sig. Vi trycker fram våra ytterbackar för att ge oss bredd, vid rätt tillfälle såklart. Men när vi förlorar bollen liknar vi det vi gjorde tidigare (förra säsongen), vi är 4-4-2 defensivt. Vi arbetar med att behålla samma struktur som vi hade förra säsongen, försvara mitten, tvinga motståndarna utåt, generella principer alltså. Som helhet har vi definitivt förändrats lite grann. Vi har ändrat träningarna såklart eftersom vi har haft mer tid att göra det. Vi hade under januari, februari och mars mycket mer fokus på detaljer, t.ex. vid rondos låter vi dem inte bara lalla runt utan vi är väldigt detaljerade i hur vi vill att de ska jobba, flytta fötterna och alltid skifta kroppsposition.” berättar Shaun.

Ändringarna som har gjorts taktiskt välkomnas av Aron Sandén som gillar att tyngdpunkten nu ligger mer på spelarnas individuella skicklighet.

”Man (tränarna) har verkligen funnit BP:s fotbolls-DNA med tydliga ramar och tydliga instruktioner som är lätta att följa. Det är mycket possessionspel, mycket att vi ska slå ut motståndarna på ren kvalité och inte slå några chansbollar. Utan jobba metodiskt och som sagt mycket possession.” säger en förhoppningsfull Aron.

Senast BP var i Division 1 var det endast en kort sejour när man vann serien 2016. Nu är målsättningen den samma men Shaun Constable är väldigt tydlig med att inte ta ut något på förhand.

”Tålamod är alltid viktigt men jag vet att för klubbens bästa, för utvecklingen av de unga spelarna och så att det blir enklare för oss att behålla de unga spelarna lite längre. Är det viktigt att vi går upp såklart, hundra procent. Men det finns inga garantier i fotboll, jag har varit involverad i fotboll under många år som spelare och tränare. Om man tror att det är klart och man tror att man vet vad som kommer hända, då kommer det komma tillbaka som en rekyl. Men det är viktigt att vara realistisk och att förstå situationen vi är i. Vi är ett starkt lag, vi kommer inte vara långt ifrån, men vi är ödmjuka och vi förstår att det kommer vara en riktigt tuff serie. Vi förstår också att andra lag kommer vilja slå oss lite extra eftersom att vi är BP. Att vara där vi är med storleken av vår klubb det är inte alltid enkelt. Som sagt inga garantier i fotboll menvårt mål är tydligt, såklart vi vill gå upp (till Superettan) och vi kommer göra allt i vår makt för att göra det. Allt börjar dock med hårt arbete på träningarna och det är just nu vad spelarna gör, så vi håller tummarna.

Målsättningen att ta sig tillbaka till Superettan direkt är spelarna väl medvetna om och alla är redo för den utmaningen enligt Aron Sandén.

”Det har varit ett tydligt uttalat mål både från sportchef och också tränarduo. Så det tror jag att alla i laget är helt fullständigt inställda på. Vi vet också att vi har en trupp med många erfarna spelare från Allsvenskan, många Superettan-matcher också, så vi ska absolut vara ett lag som slåss om att vinna serien.” konstaterar Aron.

Till sist, på frågan om laget skulle vara redo om serien började imorgon, var svaret från Aron övertygande:

”Självklart, taktiskt men jag skulle säga framförallt är alla hur hungriga som helst på att det ska dra igång nu, så det skulle kunna vara vilken dag helst nu och vi skulle bara gå ut och köra.” avslutar en sjukt taggad Aron med att säga.