Inför Dam: IK Uppsala – BP

Inför Dam: IK Uppsala – BP

Share

Inför Dam: IK Uppsala – BP

På den något ovanliga speltiden fredag kväll gäller det för BP att komma tillbaka efter den tunga förlusten mot Umeå. Tabelläget gör att det inte kan finnas någon risk för brist p ...

På den något ovanliga speltiden fredag kväll gäller det för BP att komma tillbaka efter den tunga förlusten mot Umeå. Tabelläget gör att det inte kan finnas någon risk för brist på motivation när man åker upp till Uppsala för mötet med tabellfyran.

Text: Tore Kleist
Foto: Erik Bjernulf
(På bilden: Mathilda Johansson Prakt)

Visst är alla tagna poäng lika mycket värda i en hel serie, men fredagens match mellan BP och IK Uppsala kvalificerar sig ändå som en så kallad sexpoängsmatch. Lagen ligger på varsin sida om uppflyttningsstrecket med tre poängs fördel för BP. En rödsvart vinst skulle alltså innebära sex poängs försprång med tre omgångar kvar. Uppsala siktar förstås på att genom en trepoängare åter klättra över strecket, med den bättre målskillnaden. Båda lagen förlorade i senaste omgången och behöver förstås hitta tillbaka till ett vinstgivande spel.

BP gjorde ändå två mål i förlustmatchen mot Umeå. En av målskyttarna var Mathilda Johansson Prakt som på torsdagen tilldelades utmärkelsen ”september månads spelare” i Elitettan (läs mer i tidigare inlägg på hemsidan).
Vi säger än en gång grattis!
– Tack så mycket! Det är förstås jätteroligt att få denna utmärkelse när det finns så många duktiga spelare i Elitettan.
Om du tittar över hela säsongen, har ni nått dit ni ville?
– Vi är inte riktigt där ännu, det är det vi siktar på att nå i de sista matcherna. Vi har fortsatt att träna bra, ta en match i taget och jag är glad att vi har jobbat oss upp i tabellen och nu är i den här situationen.
Det blev en jobbig förlust mot Umeå, även om det var väntat att de skulle vara starka?
– Jo, det var tungt. Umeå är ett väldigt bra lag, men vi skulle ha presterat bättre. Vi har analyserat matchen, men inte lagt alltför mycket fokus på den. Nu är det viktigaste att ladda om inför Uppsala-matchen! Vi kommer att försöka spela vårt spel, och hela tiden ta jobbet för varandra i alla situationer.

Med endast fyra omgångar kvar drar det ihop sig till en riktig rysare. Även Kalmar, Morön och Lidköping är med i kampen om de återstående allsvenska platserna. Umeå blev som bekant klara för uppflyttning i lördags.

Motståndarna
IK Uppsala Fotboll bildades så sent som 2016 och tog året efter över damverksamheten från IK Sirius. 2020 debuterade man i högsta serien men sejouren blev bara ettårig. I år började man serien mycket bra med tretton poäng de första fem omgångarna. Efter lite mer blandade resultat ligger man nu på fjärde plats, just under BP.

Alla matcher i Elitettan och Division 1 kan ses via Sportexpressen Play, antingen med fullt abonnemang eller med det så kallade Klubbkortet, som är billigare och där alla BPs matcher ingår. Matchen kan också följas via liverapportering på Twitter (@bpfotboll). Avspark fredag kväll kl 19.00.

BPs matchtrupp
1 Josephine Frigge (mv), 26 Lovisa Koss (mv), 2 Alexsandra Lobanova, 3 Märta Säfström, 5 Wilma Wärulf, 6 Elin Bergkvist, 8 Wilma Finnman, 9 Jennifer Sjösten, 10 Mathilda Johansson Prakt, 12 Ebba Ronquist, 13 Klara Andrup, 18 Sofia Parkner, 19 Sara Eriksson, 21 Tempest-Marie Norlin, 22 Mathilda Lindström, 23 Lovisa Norrby, 24 Daniella Famili, 27 Frida Boriero

Elitettan, omgång 23
IK Uppsala – BP
Fredag 15 oktober kl 19.00
Studenternas, Uppsal a