Inför Dam: BP – Älvsjö AIK

Inför Dam: BP – Älvsjö AIK

Share

Inför Dam: BP – Älvsjö AIK

På lördag börjar BPs damlag sitt matchande inför säsongen som både innehåller gruppspel i Svenska Cupen och föreningens andra år i OBOS Damallsvenskan. Det blir många spelare som ...

På lördag börjar BPs damlag sitt matchande inför säsongen som både innehåller gruppspel i Svenska Cupen och föreningens andra år i OBOS Damallsvenskan. Det blir många spelare som kommer att luftas på Grimstamattan i matchen mot Älvsjö AIK, däribland en laddad Wilma Wärulf.

Text & foto: Tore Kleist
(På bilden: Wilma Wärulf)

Januari är nuförtiden månaden då de svenska fotbollslagen inleder sitt träningsmatchande. Det gäller också BPs seniorlag som båda ska spela tävlingsmatcher redan i slutet av februari. Herrarna har ju redan hunnit med två matcher i och med fredageftermiddagens möte med Sirius och på lördag är det dags för damerna. Grannarna från Älvsjö står för motståndet när Daniel Gunnars gör sin debut som huvudtränare på Grimsta, med en delvis nykomponerad trupp. I en intervju som finns att läsa på hemsidan konstaterar Gunnars att ”..vi har en hel del egenfostrade spelare i truppen, vilket känns väldigt roligt. De kommer att ges möjligheter men sen är det upp till dem att ta chansen.” Bland de yngre spelarna som sedan förra året tillhör A-truppen finns trion som under hösten var utlånade till lördagens sparringpartner: Tuva Norell, Saga Swedman och Line Wessman.

En mer rutinerad spelare är Wilma Wärulf som nu går in i sin fjärde BP-säsong efter flytten från Sundsvall.
Hur mår du inför premiären?
– Jag är hel och frisk. Vi har tränat tufft, precis som det ska vara under försäsongen. Jag är laddad inför säsongens första match!
Hur ser du för egen del på första säsongen i högsta serien?
– Det var ett väldigt lärorikt första år där jag fick förtroendet att spela mycket. Det tog ett tag att vänja sig vid tempot men jag kom in i det mer och mer ju längre säsongen gick.
Inte minst i försvaret är det ganska mycket förändringar i truppen?
– Ja, det är som alltid en del nya spelare och vi kommer också spela lite annorlunda, så det kommer ta ett tag att spela ihop oss. Hittills känns det väldigt bra!

Daniel Gunnars rapporterar om ett i stort sett gott truppläge, där dock Julia Olsson och Frida Thörnqvist saknas. Vi kan förvänta oss många byten och att alla kallade spelare får bra med speltid.

Motståndarna
Älvsjö AIK bildades redan 1915 och nådde sina största framgångar under 1990-talet då damlaget bärgade fem raka SM-guld. Efter millenieskiftet kom några fler SM- och cuptitlar, då i det hopslagna laget Djurgården/Älvsjö. Både 2020 och 2021 slutade man tia i Elitettan, men förra året blev det nedflyttning så nu väntar spel i en av tre Division 1-serier (nytt från 2023), den med epitetet Mellersta. Bland spelarna finns Tindra Cederholm och Engla Söderkvist som anslutit från BPs F19-trupp.

Varmt välkomna till en ny säsong på Grimsta! Ställ väckarklockan; det är avspark redan kl 11.00. Köp biljett direkt via bp.ebiljett.nu. Lägg märke till att säsongskorten Dam respektive Dam & Herr också ger inträde till träningsmatcherna på Grimsta. Matchen streamas även via BPTV Live.

BPs matchtrupp
1 Nichole Persson (mv), 20 Nadine Allard (mv), 2 Tuva Norell, 5 Wilma Wärulf, 6 Emilia Bengtsson, 7 Sara Olai, 8 Alice Ahlberg, 9 Line Wessman, 10 Mathilda Johansson Prakt, 11 Ellen Toivio, 13 Klara Andrup, 15 Elsa Karlsson, 16 Fanny Hjelm Rönnlund, 17 Saga Swedman, 18 Ida Bengtsson, 19 Vera Blom, 22 Ebba Hjalmarsson, 24 Filippa Wallén, 27 Frida Boriero

Träningsmatch Dam
BP – Älvsjö AIK
Lördag 28 januari kl. 11.00
Grimsta IP, Gulddragargränd, Vällingby