Hellquist med hattrick säkrade ny seger i gruppspelet

Det svängde på Grimsta. När BP låg under med 2-0 var det någonting som bara fixade sig. Brage fick ett rött kort och därefter klev Philip Hellquist in och med tre mål vände han på ...

Det svängde på Grimsta. När BP låg under med 2-0 var det någonting som bara fixade sig. Brage fick ett rött kort och därefter klev Philip Hellquist in och med tre mål vände han på matchen på egen hand. Eric Johana Omondi fastställde sedan slutresultatet till 4-2 på en läcker frispark.

Text: Peter Appelquist Foto: Erik Bjernulf & Henke Råssmo

Det var en behaglig söndag i februari. De första vårkänslorna kom i solen som drog upp termostaterna. De 325 som tagit sig till Grimsta skulle även bjudas på show, även om det skulle dröja.

Lagen känner på varandra och spelar jämnt under första halvlek. Chanserna är få och det första avslutet kommer först efter tio minuter så Omondi skjuter utanför.

I en bra period för BP sticker Brage upp och först ska Anton Lundin pricka stolpens insida, innan han minuten senare får fritt läge centralt och kan stöta in 1–0 för gästerna från nära håll.

BP chockas inte nämnvärt utan fortsätter hålla tempot uppe, men lyckas inte förvalta spelet i mål.

Öppningen av andra halvlek blir rejält intressant. Johan Falkmar kommer nästan fri och avslutar utanför. I anfallet efter gör Brage 2-0 efter slarv i BP-försvaret. Direkt därefter blir Brages Carlos Garcia utvisad och på den efterföljande frisparken stänker Philip Hellquist in 1-2, mycket vackert!

Spelet lugnar sig en del efter den hetsiga inledningen, men BP fortsätter mata för att nå kvittering. Anfallen är många, men avsluten inte lika bra.

Kvitteringen ska dock komma och det är Hellquist igen. Ett fint inlägg från Björkén letar sig bakom Brages backlinje där Hellquist möter med vänsterfoten. Tio minuter senare har BP vänt och det är så vackert. Omondi byter kant och hans crossboll möts på ett av Fritiof Björkén vars passning når Aron Sandén som mycket smart stöter tillbaka bollen över tre Brage-spelare och serverar öppet mål för Philip Hellquist – hattrick!

Några minuter senare stängs butiken av Omondi som trycker in 4-2 på frispark.

BP går därmed upp på sex inspelade poäng, lika många som BK Häcken och det betyder att dessa båda möts i en ren gruppfinal lördag 2 mars 16.00 på Bravida Arena. Häcken har bättre målskillnad, så BP behöver vinna matchen för att vinna gruppen och därmed gå vidare till kvartsfinal.

Svenska Cupen Herr Grupp 5
BP – IK Brage
4-2 (0-1)
Mål: BP: Philip Hellquist (3), Eric Johana Omondi Brage: Anton Lundin, Jonathan Morsay
Utvisning: Brage: Carlos Garcia
Varningar: BP: Gustav Sandberg Magnusson, Marcus Hansson Brage: Peter Rosendal, Jonathan Morsay, Carlos Garcia

BPs lag: Rasmus Emanuelsson – Fritiof Björkén, Ali Suljic, Samuel Svenlén, Billy Nordström – Gustav Sandberg Magnusson, Marcus Hansson (Ahmed Bonnah, 86), Philip Hellquist – Alexander Nilsson (Albin Linnér, 89), Johan Falkmar (Aron Sandén, 76), Eric Johana Omondi