Damerna siktar högt

Damerna siktar högt

Share

Damerna siktar högt

I BPs nya strategiska mål ska både herrarna och damerna inom några år vara etablerade i Allsvenskan. Det är en tuff utmaning. För damlaget räcker det inte med att vinna serien, div ...

I BPs nya strategiska mål ska både herrarna och damerna inom några år vara etablerade i Allsvenskan. Det är en tuff utmaning. För damlaget räcker det inte med att vinna serien, division 1 södra Svealand, för att sig upp till Elitettan, utan man måste även klara av kvalspel mot någon av de andra fem seriesegrarna.

Vi minns gärna 2013, året då damerna för första gången tog klivet upp i näst högsta divisionen efter kvalspel mot IFK Norrköping.
Våren 2014 blev dock ett sorgligt kapitel. Tempest-Marie Norlin, nu i Djurgården, gjorde lagets första mål i premiärförlusten mot QBIK. Första poängen dröjde till nionde omgången och inte förrän halvvägs in i serien kom första vinsten. Andra seriehalvan lyckades man ändå bättra på siffrorna med ytterligare 11 poäng, men hamnade ändå på näst sista plats och blev nedflyttade.

De två följande säsongerna i division 1 återkom mönstret med dåliga vårsäsonger och bra höstar. 2016 slutade med en tredjeplats i Division 1 norra Svealand, efter Bollstanäs och GUSK.

Staffan Jacobsson, sportchef, med tanke på klubbens strategiska mål måste väl siktet var inställt på serieseger redan i år?
– Ja, helt klart siktar vi på det till att börja med. Sedan följer ju svåra kvalmatcher, men visst är målet att klara även dem och gå upp.
Vilka lag ser du som huvudkonkurrenter?
– Det ser jämnt ut, och jag tror på allvar att hälften av lagen har chans att vinna serien.
Många nya har kommit till laget. Har det funnits någon speciell värvningsstrategi?
– Jo, ungefär två tredjedelar av truppen är ny. Det viktiga är förstås att vi får duktiga, ambitiösa spelare. Med ”ambitiös” menar jag att man har en fotbollsidentitet, att man i hög grad ser sig själv som fotbollsspelare som siktar uppåt. Vi har också av praktiska skäl sökt spelare i Väster- och Norrort. Grimsta ligger ju där det ligger och det måste vara hyfsat enkelt att komma till träningar och matcher.
Hur går det att spela ihop laget i tid för premiären?
– Det känns bra hittills. Några av de nya har varit bekanta sedan tidigare, till exempel från tidigare klubbar och stadslagssamlingar. Vi spelar ganska många träningsmatcher för att jag och nye tränaren Marcelo Fernández ska få se laget i skarpa matchsituationer. De flesta matcherna har vi spelat på Grimsta, där vi också haft alla träningar, så laget har fått hänga mycket i våra hemmalokaler och på så sätt också lärt känna varandra.

Försäsongens träningsmatcher lovar väldigt gott, med klara vinster mot IFK Norrköping och GUSK, och den senaste storsegern mot Huddinge i Victoria Cup.

Therese Dahlberg, spelare i BP sedan 2013, vad har du för målsättning för säsongen, för laget och för dig själv?
– Efter vad jag har sett av laget på försäsongen, tycker jag att det är rimligt att sikta på serieseger. Själv hoppas jag på att min rutin och spelförståelse kan bidra till att spela ihop laget, som ju har många nyförvärv.
Ja, du var ju med 2013 när BP lyckades gå upp till Elitettan. Vad har du för minnen av den säsongen?
– Det var min första säsong i BP. Jag kom från Rågsved och hade tidigare spelat flera säsonger i Allsvenskan för Djurgården/Älvsjö och Hammarby. Bland annat satt jag som tonåring på bänken i en Champions League-match för DIF/Älvsjö, men ändå klassar jag 2013 som den häftigaste säsongen i karriären. Kvalet mot IFK Norrköping började med en förlust på Grimsta, mycket beroende på att vi var rejält nervösa. I returen var det säkert 7-800 personer på läktarna och det kändes som att IFK kanske var lite för självsäkra efter sin bortavinst. Men trots ett tidigt baklängesmål, lyckade vi vända och vinna med 5-2.

Hur ser du på glappet mellan division 1 och Elitettan?
– Det är ganska stort. 2014 var det första gången på den nivån för många av spelarna. Vi hade då inte resurser till så mycket förstärkningar, och det blev för svårt för oss.

Serien inleds på långfredagen med hemmamatch mot Älvsjö, och nu på lördag gästas Grimsta av Forsby från Köping för en sista träningsmatch. Matchen inleder den stora festdagen då BP firar 75 år, med ny läktare och herrarnas premiär i Superettan. Avspark kl 12.00. Varmt välkomna!

Text: Tore Kleist