DAM: Oavgjort efter ledning i allsvenska premiären

Den allsvenska säsongen inleddes för BPs del med 2-2 mot IK Uppsala. BP startade söndagsmatchen fint och tog en tidig tvåmålsledning men kunde inte hålla emot när gästerna reste s ...

Den allsvenska säsongen inleddes för BPs del med 2-2 mot IK Uppsala. BP startade söndagsmatchen fint och tog en tidig tvåmålsledning men kunde inte hålla emot när gästerna reste sig.

Text: Tore Kleist
(På bilden: Frida Boriero)

BP tog tag i spelet tidigt från matchstart och efter ett gult kort för Uppsala och en nick över i bra läge för Klara Andrup kom ledningsmålet i åttonde minuten. Frida Boriero nickskarvade ett långt vänsterinlägg från Wilma Wärulf utom räckhåll för Uppsalas nya målvakt Milla-Maj Majasaari. Dryga tio minuter senare var det Elsa Karlssons tur att på ett mycket bra sätt möta ett högerinlägg från Frida Boriero och nicka in tvåan. BP fortsatte sedan att dominera och det kändes som att det kunde springa iväg ytterligare. Bland annat var Boriero nära att bli tvåmålsskytt med en lång lyftning över Majasaari som precis hann tillbaka och tippa till hörna efter en utflykt upp i planen. Uppsala tog sig dock samman och lyfte spelet i slutet av halvleken.

Tidigt i andra halvlek trodde många att Frida Thörnqvist avgjorde matchen med ännu ett nickmål. Inlägget från Alice Ahlberg hade dock touchat en Uppsalaförsvarare och enligt bedömningen från en välplacerad assisterande tagit en båge bakom kortlinjen. I stället för en tremålsledning för BP kunde Uppsala följa upp sin goda trend från slutet av första halvlek och lyfta sitt spel närmare BPs straffområde. Några minuter senare bröt man ett BP-uppspel, fick fram bollen till Johanna Renmark som via BP-målvakten Nichole Persson och Sara Olai kunde slå in reduceringen. Även om BP sedan hade ett par fina anfallsförsök var det tydligt att en viss osäkerhet smög sig in i BPs passningsspel samtidigt som gästerna hade fått vittring på ytterligare mål. Kvitteringen skulle sedan komma efter en vänsterhörna när bollen kom till en bortglömd Renmark som den här gången inte behövde hjälp av någon försvarsspelare att få in bollen. Under resten av matchen svängde spelet och det fanns chanser åt båda håll. Klara Andrup träffade ribban med ett hårt skott och Nichole Persson fick på andra sidan göra ett par riktigt högklassiga ingripande mot i stort sett fria Uppsalaspelare. De sista minuterna var det BP som dominerade igen, närmast kom inbytta Mathilda Johansson Prakt som fint framspelad av Alice Ahlberg sköt precis utanför stolpen i den andra tilläggsminuten.

Efter den fina starten och de tidigare segrarna mot Uppsala känns det oavgjorda resultatet som en besvikelse. Samtidigt hade det faktiskt kunnat bli noll poäng. Vi ska glädjas över den fina första halvleken och två riktigt fina nickmål. Vera Blom fick göra en fin allsvensk debut under den sista kvarten. Hennes snabbhet och bollkontroll kan bli en njutbar krydda under året.

I nästa omgång åker BP till Skåne för söndagsmatch mot Vittsjö, som förlorade sin söndagsmatch mot Hammarby.