Allsvenskan – nu kommer vi!

Allsvenskan – nu kommer vi!

Share

Allsvenskan – nu kommer vi!

BP besegrade Älvsjö med 5-0 i Elitettans sista omgång, samtidigt som Uppsala inte lyckades ta poäng mot Jitex. Den historiska säsongen slutade därmed med uppflyttning till Damalls ...

BP besegrade Älvsjö med 5-0 i Elitettans sista omgång, samtidigt som Uppsala inte lyckades ta poäng mot Jitex. Den historiska säsongen slutade därmed med uppflyttning till Damallsvenskan för BP.

Text: Tore Kleist
Foto: Henke Råssmo

BP gjorde en mycket gedigen insats och presterade vad de skulle och lite till i lördagsmatchen mot Älvsjö AIK. Till slut skrevs segersiffrorna till hela 5-0, vilket dock inte hade hjälpt om IK Uppsala hade vunnit på hemmplan mot Jitex. Parallellt med att BP arbetade sig upp till större och större ledning på Grimsta stod det klart att Jitex höll jämna steg på Studenternas. När slutminuternas rapporter kom in om att de dessutom ryckte ifrån med två snabba mål, förstod vi att drömmen om allsvenskt spel för BP var på väg att bli sanning.

– Surrealistiskt!, sa BPs tränare Marcelo Fernández efter matchen. Efter att ha tappat bra tabellägen med förlusten mot Uppsala och det oavgjorda resultatet mot Mallbacken känns det lite overkligt att vi ändå fick och kunde ta sista chansen. Vi har under veckan bara pratat om det vi själva kan påverka, att vinna vår match. Det var skönt att se hur spelarna hade tagit till sig det och kunde fokusera och prestera i dag.

Första halvlek var ganska jämn, då Älvsjö ofta höll igång ett bra passningsspel. Dock var BP något vassare och kunde gå till halvtidsvila genom ett tidigt mål av Jennifer Sjösten och ett sent av Daniella Famili. I andra halvlek tog BP över taktpinnen. Man vann väldigt många fler bollar på mittfältet och skapade också chanser, bland annat hade Klara Andrup en högerkanon i ribban. Det dröjde dock till den 68:e minuten innan tredje målet kom. Andrup slog en fin lång boll mot Jennifer Sjösten som med magen(!) kunde styra bollen i mål vid stolpen. Nu kändes matchen avgjord och man såg att det fanns ett litet hopp om att faktiskt kunna fortsätta att göra mål för att kunna komma ikapp Uppsalas målskillnad. Så många blev det nu inte, men vi fick glädjen att se Lovisa Norrby göra två mål och fastställa slutsiffrorna till 5-0. Norrby hade före matchen tilldelats Bromma Supports utmärkelse ”Årets flicka”, så det blev en extra fin lördag för henne.

BP slutar alltså trea i tabellen, med femton vunna matcher, fyra oavgjorda och sju förluster. Det blev poänglöst i alla matcher mot Umeå, Kalmar och Uppsala, men förutom dessa blev det endast en förlust. Den resultatmässiga jämnheten är en stor skillnad mot förra året och blev till slut avgörande i kampen om tredjeplatsen.

Nu väntar en vinter med hårt arbete för klubbledningen att få ihop nästa års ledar- och spelartrupp. Förutom seriespelet väntar gruppspelet i Svenska cupen där ytterligare tio allsvenska lag finns med. Följ hemsidan för uppdateringar kring laget!

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova, Märta Säfström, Lovisa Norrby, Wilma Wärulf – Jennifer Sjösten (Tempest-Marie Norlin 83), Frida Boriero, Wilma Finnman, Klara Andrup (Michelle Rojas Flores 82) – Daniella Famili (Sara Eriksson 65), Mathilda Johansson Prakt

Fakta Elitettan, omgång 26
BP – Älvsjö AIK
5-0 (2-0)
Mål:  BP: Jennifer Sjösten 14, 68; Daniella Famili 45+2; Lovisa Norrby 73, 87  Älvsjö:
Varningar: BP:    Älvsjö: Amanda Frank, Jennie Hällström
Domare: Sofie Borck Janeheim
Publik: 291